Chov papoušků

Andulka vlnkovaná

22.12.2008 08:36

 

Andulka vlnkovaná

(Melopsittacus undulatus)

Třída:  Ptáci
Řád:  papoušci (Psittaciformes)
Čeleď:  papouškovití (Psittacidae)
Druh:  Andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus)
Výskyt:  Austrálie
Velikost:  asi 22 cm (včetně ocasu)
Hmotnost:  30 - 40 g
Kroužek:  4,2 mm
Počet vajec:  4 - 6
Inkubační doba:  18 dnů, 2-3x ročně
Potrava:  krmivo pro drobné exoty + ovoce a zelenina
Cena:  50-90 Kč obyčejné, výstavní i několik tisíc
Andulka vlnkovaná

Andulka vlnkovaná je jednoznačně nejoblíbenější exotický pták. Jejím chovem začínal téměř každý z nás. Její popularita ovšem neklesla ani dnes a nechybí ani u řady zkušených chovatelů. Přírodní zbarvení je zelené. Mnohaletým chovem však byla vyšlechtěna spousta barevných mutací.

Stále častěji se objevují i výstavní andulky vlnkované (někdy i chocholaté), které jsou mnohem větší než obyčejné a v dnešní době jsou předmětem spousty výstav po celé ČR.

Andulka vlnkovaná nemohla chybět ani v mých chovatelských počátcích a byla i prvním druhem, který se mi podařil úspěšně odchovat. Šlo o modrý pár zakoupený napodzim. Těšil jsem se, až přijde jaro a umístím je do zahradní voliéry, kam přidám i hnízdní budku. Zimní období přečkaly v klasické andulářské kleci s výsuvným dnem, dvěma krmítky a napáječkou. V konzumaci krmiv nebyly andulky vybíravé a zimní měsíce plynuly. S postupným příchodem jara se začala projevovat jejich vysoká rozmnožovací schopnost. Pár se pářil, samice snášela, seděla, krmila mladé. Sameček mezitím krmil samici, ale i mladé v budce. Po vylétnutí andulčat, následovala okamžitě snůška druhá a po ní hned třetí. Po té jsem budku raději odstranil, aby nedošlo k přílišnému vyčerpání páru. V době krmení mláďat jsem krmnou dávku obohatil o vaječnou míchanici a namočený rohlík posypaný přípravkem ROBORAN pro exoty.

V současné době chovám již 5 párů těchto australských "vrabců", v různých barvách. Přes léto se proletují ve smíšené venkovní voliéře spolu s korelami a po zemi pobíhajícími čínskými křepelkami.


 
Zbyněk Pokorný,  29.04.2006 (16:55), 32767 zobrazení

Vyhledávání

Kontakt

Michal Nadymáček Chvalkovice na Hane 29
okres:Vyškov
702 046 496